Udgivet i Skriv en kommentar

Kaffemik – grønlandsk mik for selskabelig sammenkomst.

Kaffemik (grønlandsk: mik er en selskabelig sammenkomst) er egentlig et dansk ord for traditionel grønlandsk selskabelighed – en slags åbent hus, hvor gæsterne hygger sig sammen. Traditionelt er den enkelte kun tilstede så længe som det varer at drikke 2 kopper kaffe, derefter gør man plads til nye gæster. Men gæsterne kommer dumpende efterhånden og afpasser selv den tid de tilbringer ved kaffebordet, så der hele tiden er plads til ny-ankomne. Kniber det med pladsen overlader de der har siddet længst ved bordet pladsen til de nye.

En kaffemik kan begynde tidligt om morgenen, nogle gange fra morgenstunden og man forsætter til sent ud på eftermiddagen.

Ved en kaffemik serveres der hjemmelavede kager og der skal efter normen være mange slags, som hovedregel altid lagkage og boller. Men der serveres også mad af forskellig slags.

Kaffemik holdes f.eks. til højtider, fødselsdag, barnedåb, børns første skoledag etc.

Man har også altid en gave med.

Vores oplevelse af kaffemik

Vi har indtil videre været til tre her blev det fejret at børene skulle starte i skole. Der blev serveret både kaffe, kager, mad og andet godt. Den ene kaffemik vi var til fik vi smagt en masse grønlandske retter. Der var hvalspæk i det meste og masser af skaldyr, rensdyr og syltet ørred. Det var en rigtig sjov oplevelse.

Vi tænker også at vi selv vil prøve at holde en fødselsdags kaffemik i forbindelse med Runes fødselsdag i december.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.